Een uniek projekt met en rond muziek en waanzin

Psychoasis is een cd waarop 16 tracks verzameld staan met originele muziek en originele covers van bekende en nieuwe nummers, aan de hand van psychiatrische patiŽnten en bekende Belgische artiesten. Deze cd is een initiatief van vzw Het Mis Verstand, die hiermee haar bijdrage wil leveren aan het bestrijden van het nodeloze en schadelijke stigma dat mensen met geestesziekte en hun familieleden treft.

Popmuziekte

De lijst van popsongs die van dichtbij of veraf over een of andere vorm van geestesziekte gaan of er de terminologie van gebruiken, is lang. Een eerste vluchtige search leverde 200 nummers op. Dat hoeft niet te verbazen. Het zijn jongeren die popmuziek maken om uitdrukking te geven aan hun gevoelens en het is ook op jonge leeftijd dat psychische aandoeningen de kop opsteken. Vroeg of laat komen die twee elkaar dus tegen.

Slechts een handvol van die oorspronkelijk lijst heeft deze cd gehaald. Die nummers worden aangevuld met originele composities, gaande van hedendaagse klassieke nummers, over pop pur sang tot experimentele versies van oude krakers en stevige staaltjes techno.

Stigma

Elk nummer laat horen hoe mensen met een psychische aandoening best wel in staat zijn tot creativiteit en betekenisvol werk kunnen leveren. Dit in tegenstelling tot wat het vermaledijde clichť wil, dat ze lui, gek, dom, aggressief, onvoorspelbaar en onbetrouwbaar zouden zijn. Bovenop al die vooroordelen komt dan nog eens de mythe dat hun 'afwijking' het gevolg zou zijn van hun slecht karakter, van de slechte opvoeding die ze genoten hebben of een combinatie van die twee.

De som van deze vooroordelen levensgroot stigma dat patiŽnten en hun familieleden bezwaard en bovendien het zoeken van professionele hulp belemmert. Hoe verschillend psychosen, schizofrenie, depressie of manische depressie ook zijn, het stigma hebben ze allemaal gemeen.

Het Jaar van de Geestelijke Gezondheid

Geestesziekten hebben wereldwijd een groeiende impact op de volksgezondheid. De WereldGezondheidsOrganisatie voorspelt dat ze het belangrijkste volksgezondheidsprobleem van de 21ste eeuw zullen worden. Om die reden en omdat het stigma een universele factor is die een betere geestelijke gezondheid in de weg staat, hebben de WHO en de World Psychiatry Association een globale anti-stigma campagne opgezet. In BelgiŽ werd 2001 uitgeroepen tot het Jaar van de Geestelijke Gezondheid, om dezelfde reden.

Deze cd maakt deel uit van die wereldomspannende opzet. Van elke verkochte cd gaat dan ook 2,5 euro naar een fonds waarmee nieuwe projecten kunnen worden opgestart om de geestelijke gezondheid te destigmatiseren.

Concreet

Meer info over de cd en de andere projecten van Het Mis Verstand vind je op www.psychoasis.be. Daar kan je ook de cd bestellen en samples beluisteren.